English
 
 
Εκδηλώσεις - "Εκδήλωση για τη παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέως κ. Θωμά Μαστακούρη"

  05/04/"2013"

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, Μέλη και Φίλοι του Οίκου μας, παραβρεθήκαμε στη παρουσίαση του προσφάτως εκδοθέντος βιβλίου του πολύ αγαπητού μας συγγραφέα και κυρίως –και πάνω από όλα- αγαπημένου μας Φίλου κ. Θωμά Μαστακούρη.

Η παρουσίαση έλαβε χώρα στο χώρο των εκδόσεων Ars Nocturna στο κέντρο των Αθηνών, από τις οποίες εκδόσεις μας παραδίδεται αυτή η ανθολογία των διηγημάτων του κ. Μαστακούρη.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα, ο πάντα ευγενικός και προσιτός στο αναγνωστικό του κοινό συγγραφέας, ξεδίπλωσε τις σκέψεις του λαμβάνοντας στο τέλος το θερμό χειροκρότημα αλλά και την αγάπη νέων και παλαιότερων αναγνωστών του οι οποίοι τον ακολουθούν συντροφικά σε κάθε συγγραφική του δραστηριότητα.

Προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όλους τους Φίλους και τα Μέλη του Οίκου μας να αποκτήσουν το βιβλίο «Η Γκρίζα Χώρα και άλλες Ιστορίες από τον Μακρινό Βορρά» για το οποίο περισσότερα θα πούμε πιο κάτω.

Ο Οίκος μας, ευχαριστεί θερμά τον κ. Μαστακούρη για τη πρόσκλησή του σε αυτή τη τόσο εξαίσια από κάθε άποψη βραδιά, και ευχόμαστε το έργο του πάντα να έχει την ίδια Φλόγα και την ίδια δημιουργικότητα που για δεκαετίες τώρα μας προσφέρει.

Μία μικρή παρουσίαση από πλευράς μας.

Το να προσπαθήσει κάποιος, ο οποίος δεν είναι συγγραφέας ή έστω δημοσιογράφος, να γράψει μία παρουσίαση ενός βιβλίου του κ. Μαστακούρη, πόσο μάλλον να δοκιμάσει να γράψει και «κριτική», είναι μία πραγματικά δύσκολη υπόθεση. Αν επιπροσθέτως ο γράφων ανήκει στο από δεκαετίες αναγνωστικό του κοινό, η απόπειρα αυτή τότε γίνεται απλώς μία ερασιτεχνική γραφή αυθορμήτων σκέψεων που αποτυπώνονται στο χαρτί ή στη κρύα οθόνη ενός υπολογιστή, και η οποία απόπειρα απλώς ευελπιστεί να είναι αρκούντως κατανοητή για τον καλόγνωμο και καλοπροαίρετο αναγνώστη. Βάζοντας τα δυνατά μας λοιπόν ξεκινάμε να γράφουμε...

Καταρχήν ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο κ. Μαστακούρης, δεν είναι από τους συγγραφείς που ένας σύγχρονος κερδοσκοπικά σκεπτόμενος εκδοτικός οίκος θα ήθελε να συμπεριλαμβάνει στο κατάλογό των συγγραφέων του. Στα γραπτά του, δεν θα βρει κανείς αιτίες να μισήσει, δεν θα βρει αφορμές να δικαιολογήσει αρρωστημένα πάθη, δεν θα βρει κανέναν λόγο για να κάνει τον αναγνώστη να παραμείνει σε αυτό το σύγχρονο τρίπολο κατανάλωσης-αυτολύπησης-σεξισμού που χαρακτηρίζει τη πλειοψηφία αν όχι και το σύνολο των «εμπορικών» αναγνωσμάτων. Με λίγα λόγια, η γραφή του κ.Θωμά, απευθύνεται σε αυτή τη μερίδα των αναγνωστών που πρόκειται σε σύντομο ιστορικά μετρήσιμο χρόνο, να διατηρήσει καταρχήν και να συμμετάσχει στη συνέχεια σε μία νομοτελειακή αλλαγή που έπεται. Να διατηρήσει όλα αυτά τα στοιχεία που η ανθρώπινη Μνήμη ακόμη περικλείει μέσα της από τις Παραδόσεις της. Στα μέρη μας, εδώ στην Ευρώπη για όλα αυτά που ο Εθνισμός των Ελλήνων (αλλά και των Βόρειων Συγγενών μας με ένα διαφορετικό αλλά παραπλήσιο τρόπο) παρέδωσε στην ανθρωπότητα και τα περιέγραψε στην αρχή του «21ου» αιώνα ο Alain de Benoist: «Από την εποχή των Ελλήνων, την ηθική για τους Ευρωπαίους έχουν ορίσει αρετές των οποίων η πρακτική εφαρμογή αποτελεί τη βάση της «καλής ζωής»: Η γενναιοδωρία πάνω από φιλαργυρία, η τιμή πάνω από τη ντροπή, το θάρρος πάνω από τη δειλία, η δικαιοσύνη πάνω από την αδικία, η εγκράτεια πάνω από την υπερβολή, καθήκον πάνω από την ανευθυνότητα, εντιμότητα πάνω από τη πονηριά, ανιδιοτέλεια πάνω από την απληστία». Και σε ποια αλλαγή να συμμετάσχει; Όχι σε μία φαντασιακή, μεσσιανικού τύπου, όπου η συντέλεσή της θα αναιρέσει υποτίθεται διαπαντός κάθε αρνητικό από τη τραγική διαδρομή στην εντροπία του ανθρώπινου είδους, αλλά απλώς θα ξαναφέρει στην επιφάνεια ως πρωταγωνιστή και εξελικτικό καταλύτη όλα αυτά που έδωσαν το δικαίωμα στον πρωτόγονο άνθρωπο να σηκώσει το βλέμμα στους Ουρανούς και να αναζητήσει το Βλέμμα των Θεών συνυπάρχοντας μαζί τους. Για όσο διαρκέσει όλο αυτό, έως την επόμενη στροφή του Αενάως Στρόβιλου Τροχού.

Μέσα λοιπόν από την ανθολογία των διηγημάτων του κ. Μαστακούρη, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι άνθρωποι και οι Θεοί του Πανθέου των Βορειοευρωπαίων Συγγενών μας, διηγήματα τα οποία παρεμπιπτόντως έχουν βρει τη πρωτότυπη έκδοσή τους πριν πολλά χρόνια στις θρυλικές πια εκδόσεις Ωρόρα, ανοίγει για τον αναγνώστη, αυτή η θύρα που επιτρέπει σε μία ανταύγεια του Πρώτου Φωτός των Αρετών που αντίκρισε ο Άνθρωπος να περάσει στο «σήμερα» και να διαλύσει αρκούντως το πυκνό σκοτάδι που όλο και πιο πολύ καλύπτει πλέον τη Μίντγκαρντ, απειλώντας να ξεκινήσει το Ραγκναροκ, το Λυκόφως.

Η γραφή του συγγραφέως, δίχως ποτέ να πλατειάζει άσκοπα, είναι άριστα περιγραφική παραπέμποντας πολλές φορές αυθορμήτως (τουλάχιστο για τον γράφοντα το παρόν) στον περιγραφικό τρόπο του R.Howard, ρομαντική, πραγματικά κινηματογραφική στη πλοκή με εικόνες που σου εντυπώνονται αμέσως στη μνήμη, μα πάνω από όλα μία γραφή που είναι βαθειά ανθρώπινη με όλη την ουσία της λέξεως. Θεοί και άνθρωποι αποτυπώνονται δίχως όλα αυτά τα κλισαρισμένα στοιχεία που συχνά συναντούμε, και που στο τέλος, με την ολοκλήρωση του αναγνώσματος, απλώς θεωρούμε ότι έχουμε ευχαριστηθεί (;) ένα διήγημα «φαντασίας». Τα εδώ διηγήματά του συγγραφέως θέτουν ανοιχτά προσωπικά ερωτήματα στον αναγνώστη, που καλύπτουν πτυχές πολλών θεμάτων, δίχως να του προσφέρουν μία έτοιμη λύση. Αντιθέτως, οι απαντήσεις αφήνονται να δοθούν με τον τρόπο που πρέπει. Ως μία προσωπική εργασία που πρέπει να επιτελέσει ο καθένας.

Για όσους πιστεύουν λοιπόν, ότι οι σύγχρονες Επικές εξιστορήσεις πρέπει να έχουν τα αφύσικα στοιχεία που το Χόλυγουντ προτείνει, ας προσπεράσουν γοργά. Καλό για αυτούς, καλό για εμάς. Για όσους όμως είναι σημαντικό να έχουν στη βιβλιοθήκη τους ένα έργο με τα στοιχεία που προείπαμε, ας σπεύσουν να το προμηθευτούν για όσο θα υπάρξει στα βιβλιοπωλεία μιας και σίγουρα και αυτό σύντομα θα εξαντληθεί από τις προθήκες όπως και τα περισσότερα έργα του κ. Μαστακούρη κατά το παρελθόν. Άλλωστε, τι καλύτερο στο Σκοτάδι του πολιτισμικού Χειμώνα από ένα Αυθεντικό Ηρωικό Ανάγνωσμα;...

Ευχή μας (αλλά και δεδομένη επιδίωξή μας), να δούμε στη συνέχεια – επιτέλους- να πραγματοποιείται η επανέκδοση του πολυθρύλητου πλέον βιβλίου του συγγραφέως από το μακρινό «1991», το οποίο κυριολεκτικά χιλιάδες αναγνώστες αναζητούν, με τίτλο: «Ρούνοι, η Παραδοσιακή Μαγεία των Βορείων Λαών».
Αν και είμαστε σίγουροι, ότι τελικά δεν θα αργήσει να συμβεί και αυτό...
Θ.Λ.


  

   «Η Γκρίζα Χώρα και άλλες Ιστορίες από τον Μακρινό Βορρά»
  
   Θωμάς Μαστακούρης

   Ars Nocturna, 2013
   188 σελ.
   ISBN 978-960-99114-8-1


 
 

© Πνευματικά Δικαιώματα "Θύρσος" Έλληνες Εθνικοί